Våre mesterverk

Jacob Gløersens malerier og utemøblerVi har totalt 75 verk av høy verdighet i Vennernes Galleri. Noen er bedre kjent enn andre, og det er faktisk mange av våre besøkende som kommer til oss utelukkende for å se et bestemt kunstverk. Blant våre mest dyrebare kunstverk er en håndfull av unike malerier fra slutten av 1800-tallet (den nasjonalromantiske skole) og noen malerier med en klar naturlig romantisk touch. Blant våre mest kjente møbler finnes stoler som dateres tilbake til 1721 som er skåret ut av et enkelt stykke tre.

Jakob Gløersen: Vinteren over fjellet
Jacob Gløersen var en teknisk svært dyktig kunstner. Det var ikke alltid hans dyktighet skinte gjennom i maleriene, men Vinteren over fjellet viser virkelig hvor nøye Gløersen var med hver lille detalj. Vinteren over fjellet er et bilde av det Østlandske vindblåste fjellet, med striper av en solnedgang. Detaljene inkluderer en flokk rever som streifer over en frossen innsjø og fugler som flyr mot lavere breddegrader.

Jakob Gløersen: Elva og skog
Gløersens forkjærlighet for det Østlandske blir ikke klarere enn i maleriet Elva og skog. Her har Gløersen skapt et postkort-lignende bilde av et uberørt landskap, med fjell i bakgrunnen, en dyp granskog i forgrunnen og en elv som renner gjennom landskapet. På høyre side av fossen kan du se fem fiskere som samler sine nett. Lenger borte ved elven møter vi to turgåere med lanterner.

Hans Dahl: Jente på sommereng
Hans Dahls utrolige ferdigheter med børsten er mest åpenbart i maleriet Jente på sommereng. Maleriet måler bare ca. 140×90 cm, men er så detaljert at du kan se på maleriet i timevis og likevel alltid finne noe nytt. Finessen som Hans Dahl har komponert i maleriet er makeløs. Ikke en fargeklatt er feil, og Jenta på sommereng skinner absolutt med ungdommelig kraft og livsglede.

Nordli-stolen
Den såkalte Nordli-stolen er et unikt håndverk som bare kan ses på Vennernes Galleri. Hva som er så spesielt med stolen er at den er skåret ut av ett stykke tre. Den slags tykk gran som stolen er laget av finnes ikke i Lierne, men derimot i området rundt Verdal/Levanger vest for Lierne. I løpet av 1700-tallet transportertes stammene til Lierne for behandling, antakelig for å være en gave til noen av kjøpmennene i Sandvika.

Comments are closed.