Kunstnere

KunstnereVi har permanente utstillinger for 15 kjente norske kunstnere. Noen kunstnere har fått mer plass enn andre på grunn av deres status og deres bidrag til norsk kunsthistorie. Våre tre mest kjente kunstnere er Jacob Gløersen, Peder Balke og Hans Dahl.

Jacob Gløersen har ingen direkte koblinger til Lierne. Gløersen er født i Nissedal og studerte i Kristiansand, München og Paris. Han er svært kjent for sine skildringer av det Østlandske hvorfor han har en sentral plass i vårt galleri. Det er Nasjonalgalleriet i Oslo som eier det meste av Jacob Gløersens malerier, men vi på Vennernes Galleri har faktisk to malerier i vår besittelse, nemlig Vinteren over fjellet og Elva og skog. Disse to malerier er i vår permanente samling og er to av våre mest verdifulle og også mest verdsatte kunstverk. I tillegg til de to autentiske maleriene i galleriet har vi en rekke reproduksjoner for å sette de to maleriene i sammenheng.

Peder Balke ble født på Helgøya 1804, og var under nesten hele 1800-tallet aktiv med å male de vakreste naturbilder, ofte med unike elementer, ikke minst i form av skygger og lys. Fyr på den norske kyst er et av hans mest kjente malerier. Den utsmykket faktisk 1000-kroner seddelen mellom 1975-1981. Nordlys er et annet veldig klassisk maleri av Peder Balke. Etter å ha vært relativt neglisjert under store deler av 1900-tallet er Peder Balke nå virkelig i søkelyset igjen. Hans malerier selges for svært høye beløp. På galleriet i Lierne har vi et maleri av Peder Balke, Norske lys. Maleriet anser vi være vår viktigste, og vi har viet et helt rom i galleriet for maleriet sammen med andre ting for å sette Peder Balkes kunst i perspektiv.

Hans Dahl er kanskje den mest teknisk dyktige norske maleren gjennom tidene. Mange av Dahls malerier ligner fotografier. Dahl maler med ekstraordinære detaljer og ingenting av den dramatiske følelsen som mange andre norske landskapsmaler har som utgangspunkt. Hans Dahl ble født i Granvin 1849. Litt interessant er at det var i 30-årene som Dahl virkelig fokuserte på kunsten og fikk sitt store gjennombrudd. Galleriet har to malerier av Hans Dahl i sin besittelse, som Jente på sommereng og Mørke natten over viddene. Begge malerier fanger en romantiske følelse av Norge i 1800.

Comments are closed.